onsdag 31 augusti 2011

Länkar

Jag har länkar till MÅNGA fina bokbloggar, men när jag surfar runt tycks jag ändå ha missat en del. Och det kommer ju dessutom nya, fräscha bokbloggar i parti och minut. Har jag missat att länka till din blogg? Vill du att jag ska göra det? Posta i kommentarerna bara. Har jag missat bloggar ni tycker att jag borde länka, tipsa gärna! Jag funderar på om jag ska göra en egen sida med länkar, vi får väl se hur det blir bäst.

Alla var inte mördare

1943 i Berlin blir den 11-årige Michael Degen och hans mamma en dag vittne till hur de judiska invånarna plötsligt börjar forslas bort på lastbilar. Michael och modern lyckas smita undan och lever därefter under två år i ett Berlin som präglas av nazisternas jakt på judar och de allierades bombningar. Men, hjälp finns att hitta på de mest oväntade ställen. Alla var inte mördare är en fin självbiografi som berättar om dem man sällan hör talas om - de goda tyskarna. Osentimentalt och emellanåt galghumoristiskt skildrar författaren den absurda tillvaron, sedd med ett barns blick. En läsvärd, intressant roman som ger en nyanserad bild av inställningen till det judiska folket.

tisdag 30 augusti 2011

Till mitt försvar...

...vill jag bara säga att jag inte visste bättre! Jag har aldrig skrivit särskilt mycket om Haruki Murakami och inte heller direkt sett honom som en Nobelpriskandidat i min smak. Men förlåt, jag visste ju inte bättre! Jag har ju inte läst något av honom tidigare. Nu när jag varit hemma från jobbet några dagar, snuvig och eländig, passade jag på att börja läsa Norwegian Wood. Jag köpte den för att den var kortast. Och i en grisblink har halva boken blivit läst och jag myser i soffan med ett stort leende på läpparna; den är ju helt underbar. Kärleken är så vackert, lite försynt skildrad och huvudpersonerna väcker mycket ömhet hos mig. Nu har jag visst hittat ytterligare en favoritförfattare. Berätta nu vilka andra böcker av honom jag absolut inte kan undvara, tack!

Jag vill gärna vinna

Hos bloggen Dantes bibliotek pågår just nu en fin tävling: utlottning av TVÅ klassiker. Den ena får man välja själv, den andra väljs av bloggaren Therese. Kul initiativ! Och naturligtvis vill jag vinna klassiker, jag tycker att det allra bästa man kan läsa är en klassiker. Eftersom Bonnier Pocket (se tidigare inlägg här) nu ger ut fyra, supersnygga, romantiska klassiker har jag önskat en av dessa, helst Den allvarsamma leken eller Älskaren. Den allvarsamma leken har jag läst ett par gånger och älskar. Mitt exemplar av boken är rätt skruttigt vid det här laget. Älskaren läste jag förra året och blev inte riktigt vän med. Jag kan ju se författarens skicklighet, men har svårt att ta till mig sättet den unga flickan skildras på. I vilket fall borde jag ge denna roman en chans till och jag äger den inte sedan tidigare. Jag hoppas verkligen att jag kommer att ha tur i denna tävling!

Therese hoppas på en klassikerepidemi bland bloggarna, det vore jätteroligt tycker jag.

måndag 29 augusti 2011

Tematrio - Sommarens favoriter

Jag har tjatat en del om att det blev ganska lite läst under sommaren, men det betyder ju inte att jag inte läst något bra. Faktum är att det jag läst denna sommat varit mycket bra. Och nu är väl sommaren slut, det är därför dags för en Tematrio med ämnet: Berätta om tre bra böcker du läst under sommaren!

1. Det stora huset av Nicole Krauss tar plats nummer ett, utan tvekan. Jag läste denna fantastiska berättelse (berättelser) om sorg, saknad och förluster i början av sommaren och denna bok kommer att följa mig länge.

2. Yarden och Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg var överraskande bra. Båda böckerna skildrar en vardag de flesta av oss är lyckligt förskonade från. Här får vi ta del av ett Sverige som får mig att skämmas, ett vidrigt samhällssystem som tillåter att man utnyttjar de allra svagaste. I kontrast till all denna misär framstår den poetiska texten som en fri fågel.

3. Om kvinnors liv handlar de historiska romanerna En gränslös kärlekshistoria och Hjärtblad av Aino Trosell. Båda romanerna skildrar nyanserat och fängslande våra förmödrars livsvillkor och hjälper oss kanske att förstå vår situation i dagens samhälle.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

Jag har ju inga poäng...

... eller rättare sagt, jag har ju inga litteraturrelaterade poäng. Men, nu blir jag allt rätt sugen på att fösöka skaffa några. Fast jag har ju inte pluggat på länge och minns knappt hur man gör. Vad det är jag vill plugga? Ja, det är bloggrelaterat kan man väl säga:

Nobelpriset i litteratur, 7.5 hp.
Tillfällen och anmälan
Starttermin: Vt 2012, vecka 04-13
Kursort: Internet mm
Undervisningsspråk: Svenska
Studieform: Blandade tider, 50% studietakt, IT-baserad distans (internet)
Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet
Antal övriga fysiska träffar för distans: Inga träffar
Antal obligatoriska träffar inklusive tentamen: Inga träffar
Urval: Platsgaranti
Anmälningskod: UMU-18002
Anmälan beräknas öppna 110915

Om kursen
I kursen studeras nobelpriset i litteratur ur ett estetiskt, sociologiskt och ideologiskt perspektiv. Litteraturprisets historia belyses genom ett antal exempel. Prisets kulturella och mediala betydelse uppmärksammas även. Dessutom ägnas verk av årets litteraturpristagare särskild uppmärksamhet. Kursen ges via internet.

Utbildningsnivå: Grundnivå nybörjare

Tror ni att den här kursen skulle passa mig? Kan inte ni som pluggar nu/pluggat nyligen berätta om hur det går till. Jag har själv inte läst några enstaka kurser, utan bara ett helt program.

"Dessutom ägnas verk av årets litteraturpristagare särskild uppmärksamhet." Det gäller ju då verkligen verkligen att det blir någon man har lust att fördjupa sig i. Nu hoppas jag ännu mer på Assia Djebar eller Nawal El Saadawi.

Kursen ges i regi av Umeå Universitet, jag hittade informationen genom länk hos Nobelprisprojektet.

söndag 28 augusti 2011

Snygga böcker

Jag har tidigare bloggat om snygga böcker och då framhållit två olika förlag - Brombergs och Elisabeth Grate. Jag tycker om den sparsmakade elegans som präglar Grates utgåvor och det klassiska utseendet på Brombergs Nobelklassiker.



Nu ger sig även Bonniers in i kampen om snyggaste böckerna och detta gör de med sina nya pocketklassiker. I höst kommer fyra supersnygga, färgstarka romantiska klassiker, som verkligen lockar mig. De fyra titlarna är Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, Älskaren av Marguerite Duras, Den franske löjtnantens kvinna av John Fowles och Emma av Jane Austen. Den allvarsamma leken är en av de absolut bästa svenska romaner jag läst och jag skulle gärna vilja ha den i en snygg utgåva. Älskaren läste jag i fjol och blev inte riktigt vän med. Kanske är den värd en omläsning? Den franske löjtnantens kvinna och Emma har jag inte läst! Ja, sammantaget är det nog så att jag skulle vilja ha alla böckerna. Visst är de snygga! I nuläget säljs böckerna exklusivt på Pocket Shop, men de kommer snart i butiker som når oss alla.


Läs mer här.

lördag 27 augusti 2011

Tips på tyska

Planen var att jag under sommaren skulle läsa mängder av tyskspråkiga böcker som förberedelse inför Bokmässan. Nu blev det tyvärr inte riktigt så, det blev bara en tummetott kan man nog säga. I stället för att rabbla upp vad jag läst (eller inte läst) vill jag nu passa på att ge tips på några av de allra bästa böcker jag läst från det tyska språkområdet.

Barn/ungdom

Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende

Momo är en liten flicka som rymt från ett barnhem och nu bor för sig själv intill en amfiteaters ruin i en okänd stad. Momo är dock inte ensam för hon kan den sällsynta konsten att lyssna. Men plötsligt upphör vännerna att komma, den ena efter den andra. De har inte tid. Det blir Momo och hennes vänners uppgift att försöka rädda staden från tidstjuvarna. Klokt och filosofiskt för alla åldrar.


Spänning

Parfymen av Patrick Süskind

Den nyfödde föräldralöse Grenouille saknar kroppslukt och det skrämmer alla i omgivningen. Han växer upp ensam, i en kärlekslös miljö och överlever endast för att han kan kapsla in sig, likt en fästing. Han har dock världens finaste luktsinne och är besatt av dofter. Den mest fantastiska doft han känt kommer från en ung kvinna. En obehaglig, spännande bladvändare och dessutom en intressant historisk samhällsskildring.


Mordbyn av Andrea Maria Schenkel

Mordbyn utspelar sig Tyskland under efterkrigstiden. Livet har nätt och jämnt återgått till det normala när en fasansfull händelse skakar om människorna i den lilla byn Einhausen. En dag kommer åttaåriga Marianne inte till skolan, vad har egentligen hänt på den avsides belägna gården Tannöd? Mardrömslik stämning, nervpirrande spänning. En kuslig, otraditionell kriminalberättelse.


Dystopi

Corpus Delicti av Juli Zeh

Corpus Delicti är en klassisk dystopi, som utspelar sig i ett hälsofascistiskt samhälle år 2058. Förnuftet, den "rena vetenskapen" råder, människorna detaljstyrs och staten har total kontroll. Men naturligtvis finns frihetstörstande människor även i detta samhälle. Corpus Delicti är en fängslande, aktuell och intelligent roman med spännande handling, komplexa huvudpersoner och något viktigt att säga.


Kärlek

 Upptäckten av currywursten av Uwe Timm

Upptäckten av currywursten är en charmig berättelse om kärlek med udda förtecken. I biokön träffar den gifta, medelålders Lena en ung flottsergeant, Bremer. Ett flyglarm tvingar dem att tillbringa ett par timmar tillsammans i ett skyddsrum och Bremer följer därefter med Lena hem. Deras kärlek är ömsint och utan eftertanke. I stället för att inställa sig vid fronten dagen därpå beslutar sig Bremer för att stanna hos Lena.


 En tyst minut av Siegfried Lenz

Det är minneshögtid på skolan, man håller en tyst minut för Stella, en älskad lärarinna som hastigt avlidit. Bland de sorgfyllda lärarna och eleverna finns en som sörjer mer än de andra, Christian. Han tänker tillbaks på sommaren han tillbringat med Stella, sommaren då de blev ett älskande par. En tyst minut är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen, en vacker berättelse att avnjuta i stillhet.


Klassiker

Konstsilkesflickan av Irmgard Keun

Kontorsflickan Doris är trött på att arbeta. Hon drömmer om att bli stjärna på teatern eller om att finna den stora Kärleken. Eller åtminstone om en rik karl som kan försörja henne. Hennes drömmar om att finna kärlek, framgång, lycka och rikedom krossas dock av den hårda verkligheten. Cynism och naivitet i ett rasande tempo, en mycket ärlig skildring av kvinnans livsvillkor i dagboksform.


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Både huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en helt fantastisk novell om en människas utsatthet, om stigmatisering och om att förvandlas till en börda för familjen och samhället.


Nobelpriskandidat

Historien om det gamla barnet av J Erpenbeck

En ung flicka med minnesförlust hittas en natt av polisen. Flickan berättar att hon är fjorton år, därutöver minns hon ingenting. Efterforskningar finner inga svar på gåtan om flickans identitet, hon blir därför placerad på ett barnhem. En fascinerande, udda berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen, skriven på ett poetiskt, rytmiskt språk.


Nobelpristagare

Siddharta av Hermann Hesse

Den unge Siddhartha längtar efter fulländning, verklig kunskap och insikt. Han försöker uppnå vishet först genom ett asketiskt leverne, sedan som livsnjutare. Denna roman av Hermann Hesse behandlar de svåra frågorna om kärlekens väsen, ont/gott, meningen med livet, hur man kan uppnå vishet och tidens gång (eller rundgång). Stor visdom i ett litet format, en underbar läsupplevelse.


Hjärtdjur av Herta Müller

Romanen utspelar sig i Rumänien under Ceauşescus förtryckarregim. Berättelsens fokus är på fyra unga vänner (Edgar, Kurt, Georg och det kvinnliga berättarjaget), som längtar efter frihet. Berättarstilen är poetisk, vacker, symbolisk och fragmentarisk. Hjärtdjur är en kort roman på c:a 200 sidor, ändå tycks den innehålla så ofantligt mycket klarsynthet, hoppfullhet, hopplöshet och tragik.

torsdag 25 augusti 2011

Läsborgarmärket

Akademibokhandeln lanserar ett nytt märke, Läsborgarmärket, "som en uppmuntran att få igång ditt barns läsning". Visst är detta en bra idé! På deras hemsida kan man läsa mer om märket, som finns i tre versioner. Hos Bokbabbel väcktes frågan om inte också vuxna skulle kunna ta Läsborgarmärken, läs kommentarerna för att följa den trevliga diskussionen. Jag och dottern knallade in på Akademibokhandeln i Karlstad i måndags och hämtade våra läskort. Dottern har nu läst en halv bilderbok själv (det tar ju lite tid så här i början) och jag läser böckerna om den underbara Sandvargen för henne. Även högläsning "räknades" för barn som inte ännu bemästrar läsekonsten, allt för att även de små ska kunna få vara med och ta märken. Mitt eget mål är att försöka ta åtminstone ett Läsborgarmärke innan Bokmässan. Bra jobbat Akademibokhandeln!

onsdag 24 augusti 2011

Bildskapande text

En liten bit in i Fotograferingens vackra historia av Péter Nádas är jag oerhört fascinerad av texten, en text som jag verkligen upplever som stillbilder eller små filmsnuttar. Det här är säreget, lockande och fullständigt obegripligt. Jag är inte ens säker på att förståelsen kommer att öka längre fram i boken, men konstigt nog spelar det ingen roll. Texten lockar mig att fortsätta i vilket fall. Visst blir man ibland förundrad över sin egen reaktion som läsare, jag har svårt att förklara vad det är som lockar så i en text jag knappt begriper. Kanske är det helt enkelt så att jag fascineras över författarens förmåga att skapa bilder i mitt huvud.

tisdag 23 augusti 2011

Var finns heimat?

Om "heimat" - hemmet - kommer Herta Müller, Péter Nádas och Aris Fioretos att samtala, under en efterlängtad programpunkt på Bokmässan. Var finns vårt hem? I ett geografiskt område, i språket eller någon annanstans? För att förbereda mig inför detta seminarium ska jag försöka läsa de tre författarna. Herta Müllers Hjärtdjur har jag läst sedan tidigare, hennes debutbok Flackland kommer inom kort ut, den vill jag så gärna läsa. Péter Nádas är en ny bekantskap för mig, hans roman Fotograferingens vackra historia ligger nu högst upp i min läshög. Efter att ha läst en del recensioner tycker jag mig förstå att han snart väntas få det pris Herta redan erhållit. Fast det är ju inte så länge sedan priset gick till en ungrare. Aris Fioretos har jag faktiskt heller inte ännu läst. Den siste greken är jag mycket nyfiken på. 

måndag 22 augusti 2011

Tematrio - Skolmiljöer

Den här måndagen känns som en bra dag att återuppta Tematrion. Idag började dottern skolan, en stor milstolpe har passerats. Många tycks dessutom verkligen gilla att läsa böcker som utspelar sig i skolor, därför kommer veckans Tematrio att handla om just detta. Berätta om tre böcker som utspelar sig i skolmiljö!

1. Ondskan av Jan Guillou är en delvis självbiografisk roman som skildrar olika former av förtryck och misshandel. Den unge Erik misshandlas av sin styvfar och utsätts för pennalism på den fina internatskolan. Våldet och förtrycket tycks vara oundvikligt. Mycket obehaglig och bra skildring av unga människors utsatthet.

2. Djur av J C Oates handlar om Gillian, som studerar på college och är förälskad i den karismatiske läraren Andre Harrow, gift med en exotisk konstnär, Dorcas. Både Dorcas och maken dyrkar "det djuriska", och lockar mängder med kvinnliga studenter att tänja på gränserna för det tillåtna. Intressant, obehaglig skildring av en unga flickors utsatthet.

3. Som motvikt till ovanstående obehagliga skildringar kan man läsa böckerna om Harry Potter. Jag har läst dem ett flertal gånger och gillar verkligen miljön på Hogwarts. Än har jag inte sett den sista filmen, hur var den?


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

lördag 20 augusti 2011

Nobelkandidatutmaningen

Det var meningen att jag skulle läsa en massa blivande Nobelpristagare under sommaren. Det blev inte så. Det blev inte mycket läst alls. Den enda roman på listan, som jag lyckats läsa under sommaren, är Oscar & Lucinda av australiensiske Peter Carey. Det var en ovanlig, men rätt bra bok. Tyvärr lästes den i samband med att jag drabbades av bloggtrötthet, så det finns inget inlägg om den. Två Nobelprisvärdiga författare, som inte finns med på listan, har jag dock läst i sommar: Nicole Krauss och Jenny Erpenbeck. Av Nicole Krauss har jag läst Kärlekens historia och Det stora huset (recension kommer när jag lyckas skriva något vettigt). Av den mer okända Jenny Erpenbeck har jag läst och faktiskt dessutom skrivit om Historien om det gamla barnet, en ovanlig, fascinerande, poetisk berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen. Ko Un hade jag verkligen tänkt läsa, men jag fick inte tag på den bok jag ville ha. Hoppas att han inte får priset förrän nästa år. Paul Auster och Haruki Murakami hoppas jag fortfarande att jag kommer att hinna läsa innan oktober. Jag har dock upptäckt en rejäl fadäs, på listan över Nobelpriskandidaterna saknas Nawal El Saawadi! Det är ju fullständigt oacceptablt. Hon är nu tillagd, med länk till recensionen av den fantastiska romanen Den stulna romanen.

Hur gick det för er andra i Nobelkandidatutmaningen? Läst något bra?


Olästa

Tomas Tranströmer

Ko Un

Don DeLillo (Falling man)

Claudio Magris (I blindo)

Adonis

Haruki Murakami (Norwegian wood)

Thomas Pynchon

Gitta Sereny

Javier Marias (Alla själar)

Paul Auster (New York trilogin, Illusionernas bok, Dårskaper i Brooklyn)

Ngugi wa Thiong'o


Lästa

Assia Djebar (Sultanbrudens skugga)

Nawal El Saadawi (Den stulna romanen)

Philip Roth (Envar)

Joyce Carol Oates (Djur, Mörkt vatten)

Margaret Atwood (Alias Grace, Den blinde mördaren, Kattöga, Penelopiaden, Rövarbruden)

Alice Munro (Kärlek, vänskap, hat, Nära hem)

Milan Kundera (Varats olidliga lätthet)

Amos Oz (En berättelse om kärlek och mörker, Hur man botar en fanatiker)

Chinua Achebe (Allt går sönder)

A.B. Yehoshua (Kvinnan i Jerusalem)

Per Petterson (Ut och stjäla hästar)

Ian McEwan (På Chesil Beach, Hetta, Lördag)

Michael Ondaatje (Anils skugga)

Salman Rushdie (Midnattsbarnen)

Cormac McCarthy (Vägen)

Nuruddin Farah (Adams revben)

Ismaïl Kadaré (Aprils frusna blommor)

Maryse Condé (Färden genom mangroven)

Peter Carey (Oscar & Lucinda)

fredag 19 augusti 2011

Montedidio

Montedidio av Erri De Luca, utgiven av Elisabeth Grate Förlag, 2011

"I dag gör jag de första anteckningarna för att hålla reda på de nya dagarna. Jag går inte i skolan längre. Jag har fyllt tretton och pappa har satt mig i arbete. Det är som det ska vara, det är dags." (sidan 9). Bokens 13-åriga huvudperson börjar arbeta som snickarlärling hos den vänlige, underfundige snickarmästaren Errico. Pojken bor i det fattiga kvarteret Montedidio i Neapel, tillsammans med sin far och en svårt sjuk mor. Det är 1950-tal, livet präglas av fattigdom och utsatthet. Hos Errico arbetar även den judiske, puckelryggige skomakaren Rafaniello, en god man som förvarar sina änglavingar i puckeln och drömmer om att flyga till Jerusalem. I hyreshuset hemma finns den brådmogna, jämnåriga Maria, som inviger pojken i kärlekens härligheter, och fadern som kämpar för att hålla ihop familjen och på kvällstid lära sig italienska. I present av fadern har pojken fått en bumerang, varje dag tränar han på taket sin arm så att han till slut ska kunna låta bumerangen flyga.

Det här är en roman som speglar olika brytpunkter; barndomen relativa oskuld övergår i vuxenvärldens kravfyllda tillvaro samtidigt som berättelsen gradvis får fler och fler magiska, sagobetonade inslag. Vad som "egentligen" händer kan man tolka på olika sätt, vilket är en av bokens styrkor. Texten är poetisk och rymmer mycket ömhet, drömmar och längtan, samtidigt som den präglas av att berättarjaget ännu är ett barn.

Montedidio är en osentimental, gripande skildring av människans längtan efter närhet och en vacker, ömsint berättelse om den första spirande kärleken. Författaren skriver på ett nyanserat, respektfullt och inkännande sätt om de ungas starka känslor och romanen som helhet ger läsaren en känsla av hopp. Jag hoppas på fler översättningar av författaren.

fredag 12 augusti 2011

Jag vann!

Jag brukar sällan vinna saker, men idag var det min tur att ha tur. Jag vann en bok jag länge velat läsa i Annikas utlottning. Boken är Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist, en bok som utspelar sig i min hemstad. Om boken kan man på förlaget (Albert Bonniers) läsa följande:

"I begynnelsen var djuren. Hanna Hellquist minns alla djuren som pappa köpte, hittade, stal eller på annat sätt ramlade över och som fyllde varje millimeter av hennes barndom. Sköldpaddorna, trynsnoken, råttorna. Chinchillan, katterna, Ulrik (som var en apa). Mamma och pappa. Och så Göran (som är allergisk). Hanna H tar oss längre in i den värld vi så väl känner igen från hennes krönikor i DN. Till hjälp har hon sin knivskarpa blick för det djupast mänskliga och det djupt tragiskt manliga, sin exakta stil och slagfärdiga ton. Karlstad Zoologiska beskriver en barndom lika smärtsam som djurfylld, lika dråplig som udda. En uppväxtskildring i djurform."

torsdag 11 augusti 2011

Att lita på ord

Det finns annan frukt än apelsiner är min första, men inte min sista, roman av Jeanette Winterson. Jag tycker mycket om författarens stil och innehållet engagerar. Berättelsen är delvis självbiografisk och den är skriven med både svärta och humor. Här kommer ett litet fint avsnitt om ord: "Jag kände mig alltid bättre till mods på biblioteket, ord kunde man lita på och titta på tills man förstod dem. De förändrades inte efter halva meningen som människor kunde göra, så det var lättare att upptäcka en lögn." (sidan 107)

tisdag 9 augusti 2011

ALKB utlottning

ALKB har en tävling jag absolut måste delta i. Hon lottar ut hela 7 (!) böcker och en DVD. Jag vill vara med och hoppas på att vinna Karlstad zoologiska av Hanna Hellquist, en bok som väcker stort intresse hos mig eftersom den utspelar sig i "min" stad. Läs mer om utlottnigen hos Annika.

måndag 8 augusti 2011

Topplistans sommarbidrag

Att skapa den ultimata Topplistan försvåras naturligtvis av att jag under sommaren nästan slutade läsa, endast en handfull böcker blev lästa. På grund av detta utses ingen direktkvalificerad finalist i maj. Oscar & Lucinda av Peter Carey och Storm över Frankrike av Irène Némirovsky får bli maj månads bidrag till andra chansen, men jag tror inte att de kommer att kunna avancera vidare. I juni läste jag Det stora huset av Nicole Krauss, en underbar roman som givetvis genast tar plats bland finalisterna. Endast ett bidrag går vidare till andra chansen, den fina barndomsskildringen Montedidio av Erri de Luca. Juli månads fascinerande finalist är Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck. Till andra chansen ansluter sig två mycket bra nya svenska romaner Om inte nu så när av Annika Thor och Hjärtblad av Aino Trosell.


Här är hela listan:

Till final
Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid (januari)
Anils skugga - Michael Ondaatje (februari)
Kärlekens historia - Nicole Krauss (mars)
Ru - Kim Thúy (april)
Det stora huset - Nicole Krauss (juni)
Historien om det gamla barnet - Jenny Erpenbeck (juli)

Till andra chansen
En gåtfull vänskap - Yoko Ogawa (januari)
Under lejonets blick - Maaza Mengiste (januari)
Agnes Cecilia - Maria Gripe (februari)
Det där som nästan kväver dig - Chimamanda Ngozi Adichie (februari)
Gilles kvinna - Madeleine Bourdouxhe (mars)
Högläsaren - Bernhard Schlink (mars)
Mot ljuset - Elin Boardy (april)
Varför kom du inte före kriget? - Lizzie Doron (april)
Oscar & Lucinda - Peter Carey (maj)
Storm över Frankrike - Irène Némirovsky (maj)
Montedidio - Erri de Luca (juni)
Om inte nu så när - Annika Thor (juli)
Hjärtblad - Aino Trosell (juli)

söndag 7 augusti 2011

Historien om det gamla barnet

Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck

En ung flicka med minnesförlust hittas en natt av polisen. Allt hon äger är en tom hink. Flickan berättar att hon är fjorton år, därutöver minns hon ingenting. Efterforskningar finner inga svar på gåtan om flickans identitet, hon blir därför placerad på ett barnhem. På barnhemmet utvecklar flickan en levnadsstrategi som gör henne närmast osynlig. Samtidigt finns dock en längtan efter att bli sedd, tilltalad, delaktig. Vem är flickan egentligen och vad har hänt henne?

Historien om det gamla barnet är en fascinerande, mytisk berättelse om en flicka som inte vill bli vuxen. Det är en berättelse som innehåller många frågor och få svar. Handlingen, beskrivningen av huvudpersonen, det poetiska språket och det existentiella temat är exakt i min smak.

Redan i inledningen av Det gamla barnet av Jenny Erpenbeck blev jag betagen. Här kommer ett litet smakprov på det rytmiska språket och på beskrivningen av flickan:

"Flickan kunde bara inte minnas det, hon kunde inte minnas början. Hon var totalt föräldralös, och allt hon hade och kände till var den tomma hinken som hon höll i handen, alltjämt höll i handen medan hon blev utfrågad av polisen." (sidan 7)

"Flickan har ett stort, fläckigt ansikte som ser ut som en måne med skuggor på, hon har breda axlar likt en simmerska, och från axlarna och neråt är hon som huggen i ett enda stycke, det finns varken någon upphöjning där som brösten borde vara eller någon inbuktning i höjd med midjan... Flickan vet att hon är för storväxt, därför drar hon in huvudet. Hon kröker kroppen som om hon på det viset måste hålla tillbaka en väldig kraft som rasar i hennes inre." (sidan 8)
Sammantaget är detta en kort, udda och mycket läsvärd roman.

Författaren Jenny Erpenbeck, född 1967 i Östberlin, är bosatt i Österrike och arbetar som operaregissör. Historien om det gamla barnet är hennes debutroman. Översatt till svenska är bland annat även romanen Hemsökelse som handlar om att "söka sitt hem (sitt ursprung) och finna det hemsökt". Denna bok måste införskaffas.

Fler som läst Historien om det gamla barnet är Frossa i böcker.

fredag 5 augusti 2011

Tema Norden

Åh så otroligt roligt att nästa års tema på Bokmässan blir Nordisk litteratur! Jag läser alldeles för lite nordisk litteratur och det är något jag tror delas av andra. Jag kan så här i alla hast endast komma på två lästa islänningar (Arnaldur Indriðason och Jón Kalman Stefánsson), två fantastiska finnar (Sofi Oksanen och Tove Jansson), en handfull danskar (t ex Hanne-Vibeke Holst, Martin Andersen Nexö) och ganska många norrmän (t ex Sigrid Undset, Per Petterson, Cora Sandel, Karin Fossum, Knut Hamsun). Nu ska här frossas i nordisk litteratur - fast först ska jag ju läsa lite tyskspråkigt.

Läs mer i SvD.

Allt är upplyst

Allt är upplyst

Häromkvällen hyrde jag en film för jag tyckte att jag på något sätt kände igen titeln - Allt är upplyst. Så fort jag började se filmen förstod jag att den var baserad på boken med samma titel av Jonathan Safran Foer. Så här i efterhand önskar jag att jag inte sett filmen. Inte för att den var dålig - jag tyckte faktiskt mycket om den - utan för att jag förstår att jag nog skulle älska boken.

Allt är upplyst är en berättelse om en ung amerikansk judisk samlare, som ger sig ut för att hitta den kvinna som räddade hans farfars liv under andra världskriget. Sökandet leder honom till en liten ukrainsk by och hans vägvisare är en grinig gammal gubbe och hans popälskande sonson. Resan för med sig att de alla tvingas konfronteras med sitt ursprung.

Jag har nyss läst Det stora huset av Foers hustru Nicole Krauss, en roman som även denna handlar om att samla saker/minnen och sökandet efter det förflutna. På något sätt förstärker de båda berättelserna varandra och jag blir helt betagen.

Huvudrollen i Allt är upplyst spelar av min favorit Elijah Wood, såväl han som de övriga skådespelarna gör lysande rolltolkningar.

Summa summarum - detta var en fantastisk film - läs boken :-)

onsdag 3 augusti 2011

Sommarens läsning och annat

Det blev ett ganska långt, oplanerat uppehåll både med läsandet och bloggandet denna sommar. Jag har ägnat mig åt att träna, fixa i trädgården, införskaffa nödvändiga saker till huset (t ex lampor), semestra i Stockholm och spela Sims. I mitt Sims har författarna fått skapa sina liv efter fria val. Därför är nu Franz Kafka gift med Agatha Christie och tillsammans har de barnen Josef K och Jane M :-)

Fast jag har läst lite i alla fall. Det stora huset av Nicole Krauss är läst och älskad, dock ej ännu recenserad. Jag har dessutom läst Historien om det gamla barnet av Jenny Erpenbeck, en bok jag verkligen vill tipsa om. Det är en mycket annorlunda berättelse, skriven på ett underbart språk. Några citat kommer så småningom. Med öronen har jag läst Hjärtblad av Aino Trosell och Om inte nu så när av Annika Thor. Hjärtblad är en otroligt intressant historisk skildring av kvinnors liv. Om den varit något lite kortare hade den fått högsta betyg av mig. Om inte nu så när handlar om Sveriges hållning till flyktingar strax före och under andra världskriget. Det är beklämmande att behöva inse att vår tids snåla, fördomsfulla inställning till människor från andra kulturer har djupa historiska rötter. Annika Thors roman är angelägen läsning.